Dos anys de Govern Obert

Blog Govern Obert

Complim dos anys i estrenem blog i pàgina web, ara podeu accedir als diferents projectes que hem realitzat directament des de la pàgina principal, els nous projectes que anem finalitzant també els anirem afegint a aqueixa pàgina, perquè els pugueu trobar fàcilment i seleccionar el que us resulte de major interès i utilitat.

També teniu més informació sobre nosaltres en la part superior de la web i enllaços a pàgines que considerem d’interès en la part inferior.

L’organització Govern Obert sorgeix en 2010 com a resposta a la greu crisi econòmica i institucional que patia la Comunitat Valenciana i amb l’objectiu d’aconseguir governs oberts i societats del coneixement com a part de la solució a aqueixa crisi.

Quant s’ha millorat dos anys després?

La primera acció que va dur a terme Govern Obert va ser elaborar una Proposició de Llei de Transparència i Govern Obert per a la Comunitat Valenciana, ja que crear un marc legal adequat és imprescindible per a garantir a la ciutadania el seu dret d’accés a la informació pública, a la participació i a la col·laboració amb les institucions públiques.

Aquesta Proposició de Llei va ser entregada als principals partits polítics de la Comunitat Valenciana abans de les eleccions del 22 de maig de 2011 per a què inclogueren una promesa de llei de transparència en el seu programa electoral, així ho van fer EUPV, PSPV-PSOE i UpyD.

Des de les eleccions del 22M Govern Obert ha mantingut reunions de treball amb EUPV, Coalició Compromís, PSPV-PSOE i UpyD (El PPCV no ha acceptat la nostra invitació de reunió), en les dites reunions hem ofert la nostra col·laboració para:

1) Desenvolupar una Llei de Transparència i Govern Obert per a la Comunitat Valenciana que, sense contradir a la futura llei estatal, suplira les seues manques, i que es fera de forma participativa amb la ciutadania.

2) Cada partit polític obrira el seu propi portal de transparència on es publicara, almenys, informació referent a:

  • Càrrecs públics electes (CV, email de contacte, import i especificació de tot tipus de retribucions, nº de càrrecs públics que exerceix, etc)
  • Comptabilitat, especialment: endeutament (especificant imports i entitats a les quals se’ls deu) i fonts de finançament.
  • Qualsevol altra informació d’interès per a la ciutadania: patrimoni, nº d’assessors i les seues retribucions, organització, etc.

Tres partits lideren actualment el treball en transparència i Govern Obert a la Comunitat Valenciana:

* Coalició Compromís presentà el 25 de juliol de 2012 la seua oficina de transparència i lliurament de dades, amb una iniciativa totalment innovadora: volemsaber.com, a través de la qual qualsevol persona pot enviar preguntes als representants polítics de Compromís perquè les tramiten en qualsevol institució pública d’Espanya on Compromís tinga presència. Les preguntes i respostes són publicades en volemsaber.com.
A més presenten un projecte de Llei de Transparència i Govern Obert per a la Comunitat Valenciana de forma participativa i oberta amb la ciutadania.

* EUPV el 27 de maig de 2012 presentaven en la taula dels Corts la seua Proposició de Llei Valenciana de Transparència i d’Accés a la Informació Pública, Una proposició de Llei que encara que no esmenta expressament el Govern Obert, sí contempla els principis de transparència i participació ciutadana.

* UpyD és l’únic partit amb un portal de transparència en la seua pàgina web on es publica la comptabilitat (pot consultar-se des de l’exercici 2008).

Com veiem en aquests dos anys varis partits polítics han avançat molt en conscienciació i propostes per a garantir la Transparència i aconseguir un Govern Obert. La resta també pot fer-ho, és senzill, tan sols es requereix voluntat política, per açò animem al conjunt de partits polítics de la Comunitat Valenciana a completar el seu camí cap a la transparència i el Govern Obert fent accions com aquestes:

1) Obrint un espai en la seua pàgina web perquè les persones puguen comunicar-se i fer arribar les seues sol·licituds d’informació.

2) Obrint un portal de transparència del partit amb tota la informació de major interès per a la ciutadania (càrrecs electes, assessors, retribucions, finançament, deutes, patrimoni, organització, etc.)

Anuncis